Als er honderd tradities en ongeschreven regels over espresso zijn, dan gaat de helft daarvan waarschijnlijk over crema; die schuimlaag die bovenop je espresso drijft. Er zijn veel mythes over crema en in dit artikel zullen we een aantal behandelen. Het ‘Wat is crema’ blog.
Laten we eerst snel een kijkje nemen naar het proces dat deze schuimige mysterie creëert
Wanneer water onder de druk de natuurlijke vet/olie van de boon emulgeert terwijl het door de koffie gedrukt wordt, zorgt dit ervoor dat piepkleine microbubbels van lucht gecreëerd worden.
Co2 speelt ook een rol in dit complexe chemische spel. Na het branden blijft koffie gedurende drie dagen Co2 vrijlaten. Soms twee dagen, wat afhangt van de blend, soort bonen etc. Daarom zal je merken dat bij meer verse koffie de crema iets meer robuust is, aangezien er meer Co2 in het e
xtractieproces zit. Maak je geen zorgen, veel wetenschappelijker dan dat zal het vandaag niet worden.
Mythes en feiten
Laten we beginnen met wat wij vinden
Onze eerste persoonlijke ervaring met crema was tijdens onze eerste reis naar Italië. Het was iets dat we nog niet eerder ervoeren hadden, omdat we meestal Mokkapot espresso dronken, wat zoals velen van jullie zullen weten, bijna nooit dit bruine laagje heeft, aangezien de temperatuur en druk totaal anders is dan wat normaal is voor het maken van een espresso.
Toen we naar de espresso bar in Italië liepen en dat eerste shotje vers gebrande vermalen Illy koffie kregen met een rijke bruine laag, waren we direct verliefd. Wij dachten dat de crema het verschil maakte, omdat we op dat moment niet beter wisten. Alhoewel de bruine laag een rol speelt, was dit niet wat het verschil maakte. Er zijn veel dingen die belangrijker zijn dan hoe je crema er uitziet of de textuur en wat wij thuis niet deden.
Het is ook belangrijk om te weten dat deze bruine laag VERSCHRIKKELIJK smaakt. De superfijn gemalen koffie, de oliën, alles is hierin geconcentreerd. Je maakt eerst koffie, de crema is een bijproduct. Als die bruine laag zo geweldig was, dan zouden we dit van de espresso lepelen en de rest weggooien. Wij voegen graag crema aan onze koffie toe. Voor onze smaak voegt het een beetje complexiteit aan het algehele shotje toe, maar hoe veel sommige mensen van deze bruine laag houden is volgens ons een misvatting. Dat is wat wij vinden, laten we snel verder gaan.
Dingen die er meer toe doen, dan het uiterlijk van crema:
- Versheid van de koffie
- Koffie vermaling (niet te fijn of te grof)
- Koffie gewicht (een juiste verhouding ten opzichte van water)
- Water kwaliteit
- Correcte extractietijd
Als je de juiste espresso maak stappen volgt, dan zit je goed en zal je genieten van goede koffie. Maak je niet te druk over de bruine laag van je espresso, focus meer op het krijgen van een goede smaak. Substantie in plaats van show. Als je nog niks over crema wist voordat je dit artikel las… nou vergeet dan alles wat je leert en probeer gewoon een goed kopje koffie te maken.
De technische kant
Nu we dat gezegd hebben, heeft crema zeker een plaats in het espresso universum. Wanneer je bezig bent met het leren om een espresso te maken en je iets anders dan een Mokkapot gebruikt, dan zou je de dingen moeten weten die de bruine laag je kan vertellen over je shotjes.
Crema zegt wat?
- Of de koffie vers is
Verse koffie maken zal ervoor zorgen dat je hele shotje op crema lijkt. Wanneer we het over vers hebben, dan hebben het niet over een zakje dat je net geopend hebt. We bedoelen dan in de afgelopen paar dagen gebrand vers. Bij espresso blends worden vaak robusta bonen toegevoegd, maar hopelijk maar 5-10%, aangezien men zegt dat deze meer crema produceren. Dit kan uiteraard dit teken maskeren, waardoor de koffie verser lijkt, dus let ook weer niet te veel op de uitstraling. Oudere koffie zal je een dunne, gescheiden kop geven die direct op begint te lossen in je shotje. De koffie is over het algemeen dun en waterig en dat dunne bruine laagje lost snel op. - Is de extractie van koffie goed uitgevoerd?
Hoe donkerder de crema, hoe meer oplossing of ‘spul’ er in je kopje zit. Simpel gezegd, de hoeveelheid smaak die het water meegenomen heeft op weg naar het kopje. Smaak is goed. Te veel smaak of een verbrande crema zal waarschijnlijk betekenen dat geen enkele hoeveelheid suiker of toevoegingen je espresso shotje zullen redden.
Crema zegt niet
- Koffie smaak goed, slecht, is lelijk
Koffie dat slecht gebrand is en slechte kwaliteit heeft kan nog steeds een goede crema produceren wanneer het vers is. Dit shotje kan er prachtig uitzien, maar smaken als slootwater. - Dat de koffie oliën goed geëmulgeerd zijn
Een van de langst bekende tradities van espresso crema was, dat wanneer je een espresso maakt, de kwaliteit of uitstraling van de crema, informatie gaf over hoeveel olie er uit de boon gehaald is. Deze theorie zegt eigenlijk dat meer beter is. Jaren later weten we dat meer olie, minder schuim is en dat is waarom je op moet passen dat je blends koopt met die vervelende robusta bonen, aangezien ze meer oliën hebben, welke niet noodzakelijk beter smaken.
Conclusie wat is crema?
We hopen dat je aan het einde van dit artikel iets wijzer bent geworden over crema en wanneer iemand je de vraag wat is crema stelt, dan weet je wat je moet antwoorden. Geniet lekker van je koffie!
LEES OOK: